Rejsevejledning Cypern

Rejsevejledning Cypern

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Cypern. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Cypern i 2024.

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Cypern. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Cypern i 2024.

Kan danske turister rejse ind i Cypern?

Ja, alle coronarestriktioner er ophævet.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Rejsevejledningen til Cypern er grøn. Det betyder at Udenrigsministeriet anbefaler dig at være opmærksom og bruge din sunde fornuft, som du ville gøre i Danmark.

Opdateret: den 11. september 2023. Kilde: Danmarks Ambassade i Grækenland.

Guide til indrejse på Cypern

Kriminalitet og sikkerhed

Kriminalitet begået mod turister er ikke udbredt på Cypern, men kan – ligesom i alle øvrige lande – finde sted. Derfor opfordres du til at bruge safety box til dine værdigenstande og vigtige dokumenter som flybilletter og pas. Medbring ikke for store summer i kontanter eller værdifulde genstande som dyre smykker, når du går ud, og lad aldrig din mobiltelefon, taske eller pung ude af syne.

Anbefalingerne om at ”være opmærksom” gælder også på Cypern. Det betyder, at du bør købe egen mad og drikke, som du holder under konstant opsyn, uanset om du er på restaurant eller på bar. Derudover bør du være opmærksom på den generelle risiko for tricktyveri eller røveri nær hæveautomater, samt risikoen for hacking ved brug af offentlige netværk, som for eksempel i lufthavne eller på restauranter.

På Cypern er der nultolerance, når det drejer sig om narkotika. Besiddelse af enhver form for narkotika fører til enten store bøder eller fængselsstraf.

Kørselsforholdene er anderledes end herhjemme, og antallet af dræbte i trafikken er markant højere sammenlignet med antallet af indbyggere. Uanset, om du kører bil eller bevæger dig til fods, bør du være ekstra opmærksom i trafikken. Forvent ikke, at trafikregler automatisk overholdes, men vær i stedet ekstra påpasselig.

Der har jævnligt været mindre politiske demonstrationer på Cypern. Hold afstand til alle former for demonstrationer. Hold dig opdateret via de lokale medier. Du bør desuden ikke fotografere hverken politiske optøjer eller militære anlæg.

Terrorrisiko

Selvom Cypern ikke har været offer for terror, er der en øget risiko for terrorangreb i hele Europa, herunder især populære feriemål, hvor der er samlet turister i større antal på for eksempel hoteller, restauranter, storcentre og gågader.

Det danske Udenrigsministerium har ikke en decideret rejsevejledning til Cypern. For Grækenland er der en middel risiko for terror, hvilket er generelt for størstedelen af de europæiske lande, mens der for Tyrkiet advares om en høj risiko for terror; det gælder dog primært fastlandet og i særdeleshed områder nær Syrien og Irak.

Naturkatastrofer

Der er risiko for mindre jordskælv på hele Cypern. Almindeligvis har de ingen større betydning og kræver ikke særlige forholdsregler. Hold dig orienteret via lokale medier.

Sundhed

Cypern har generelt et velfungerende sundhedssystem. Vær dog opmærksom på, at der er forskelle fra herhjemme. Du har som regel mulighed for at tale med engelsksproget personale på forespørgsel.

Lokal opførsel og skikke

Vær opmærksom på, at Cypern som noget ganske særligt er en ø, der er delt i to, hvor hver halvdel tilhører forskellige lande. Nordcypern er tyrkisk, og Sydcypern er græsk. Det betyder, at der gælder forskellige love, skikke og sædvaner på de to halvdele af øen. For at krydse grænsen mellem den tyrkiske og den græske del af Cypern, skal du krydse via de offentlige grænseovergange. Gør du ikke det, opfattes det som illegal indtrængen i landet og kan være strafbart.

Lejer du bil på den ene halvdel af øen, skal du være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at det er lovligt at køre den til den anden halvdel – du bør under alle omstændigheder tjekke med udlejningsselskabet; om ikke andet for at sikre, at forsikringen dækker hele øen.

Da der er tale om grænseovergange, skal der forevises pas. Derudover risikerer du, at visse ejendele som for eksempel cigaretter og alkohol kan blive konfiskeret ved overgangen. Du må maksimalt medbringe 40 cigaretter ved grænseovergange; medbringer du mere, konfiskeres de, og der kvitteres med en bøde.

Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort

Når du rejser til Cypern med det blå sygesikringskort, er du dækket af den offentlige sygesikring i landet. Det betyder, at du er dækket på samme vilkår som landets egne indbyggere – og altså ikke nødvendigvis på samme måde, som du er dækket i Danmark.

På Cypern afhænger den gratis lægehjælp og hospitalsindlæggelse af indkomst. Det betyder, at ”lavtlønnede” har ret til gratis lægehjælp og gratis hospitalsindlæggelse, mens ”højtlønnede” betaler for samme ydelser via en særlig skat.
For enlige uden børn er indkomstloftet for det gratis sundhedssystem på €15.400. Det er dobbelt så højt for familier med en øgning på €1.700 per barn.

Omtalte sundhedssystem dækker lægehjælp, hospitalsindlæggelse, medicin og tandlægebehandling.

Rejseforsikring til Cypern

Afhængigt af din indkomst, er du enten omfattet af det gratis sundhedssystem på Cypern, eller også bliver du opkrævet betaling for brug af sundhedssystemet. Det er de gældende regler for indbyggerne på Cypern, og derfor er det også de gældende regler for turister med blåt sygesikringskort.

Ønsker du at slippe for bekymringen omkring betaling for lægehjælp og medicin, og desuden stille dig selv væsentligt bedre økonomisk ved for eksempel behov for tidligere hjemrejse, erstatning af mistede ejendele samt dækning af selvrisiko på bil, bør du supplere det blå sygesikringskort med en privat rejseforsikring. Rejseforsikringen indeholder desuden en lang række øvrige dækninger, der kan spare dig mange penge, hvis uheldet skulle være ude,

Den private rejseforsikring til Cypern købes hos et rejseforsikringsselskab, der har speciale i netop rejseforsikringer. Typisk vælger du enten en enkeltrejseforsikring, der dækker netop denne rejse, eller også vælger du en årsrejseforsikring, der dækker alle årlige rejser i enten Europa eller hele Verden. Økonomisk kan sidstnævnte betale sig, hvis du rejser mindst to gange årligt, og hvis ikke dine rejseformer adskiller sig alt for meget fra hinanden.

Nødvendige vacciner

Uanset rejsens varighed, bør du vaccineres imod stivkrampe og difteri, hvis du ikke i forvejen har en dækkende vaccine. Læs mere om rejsevaccinationer til Cypern her: rejse.ssi.dk/rejsevaccinationslande/cypern