Rejsevejledning Kroatien

Rejsevejledning Kroatien

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Kroatien. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Kroatien i 2024.

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Kroatien. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Kroatien i 2024.

Kan danske turister rejse ind i Kroatien?

Ja, alle coronarestriktioner er ophævet.

Udenrigsministeriets rejsevejledning til Kroatien

Rejsevejledningen til Kroatien er grøn. Det betyder at Udenrigsministeriet anbefaler dig at være opmærksom og bruge din sunde fornuft, som du ville gøre i Danmark.

Opdateret: den 11. september 2023. Kilde: Danmarks Ambassade i Kroatien.

Guide til indrejse i Kroatien

Kriminalitet og sikkerhed

Overordnet set er risikoen for kriminalitet i Kroatien lav. Det vil sige, at den ikke er højere, end hvis du opholdt dig i Danmark. Kriminalitet sker dog alle vegne, og der er naturligvis risiko for at blive udsat for kriminalitet som for eksempel taske- eller lommetyveri. Det sker særligt ved befolkede steder som gågader og ved offentlig transport.

For at minimere risikoen for at miste værdifulde ejendele, bør du lade dem blive hjemme eller låse dem inde i en safety box på hotellet. Medbring aldrig store summer kontanter eller værdifulde smykker, og hold altid taske, pung og mobiltelefon under opsyn.

Som ved alle øvrige rejsemål, bør du købe din mad og dine drikkevarer selv – og holde det under konstant opsyn. På den måde minimeres risikoen for bedøvende midler.

Et andet generelt råd er at undgå offentlige netværk for eksempel i lufthavne, på hoteller og restauranter for at undgå hackingangreb.

Hold dig altid på afstand af politiske opløb og demonstrationer. Der er risiko for voldelig udvikling og anholdelse. Hold dig opdateret via de lokale medier.

OBS: Der er risiko for landminer i de tidligere krigsområder i Kroatien, herunder det østlige Slavonien, der fordeler sig over regionerne Zadar, Karlovac og Brodsko-Posavska samt mere øde områder af Plitvice Nationalpark. Følg veje og stier og undgå at færdes udenfor disse. Tag desuden altid advarselsskilte meget alvorligt.

Terrorrisiko

Der har ikke tidligere været terrorangreb i Kroatien. Alligevel bør du være opmærksom på risikoen, da der er risiko for terrorangreb i hele Europa, herunder især ved turistede områder og større forsamlinger som for eksempel storcentre, gågader, koncertsteder, hoteller, restauranter og lignende.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer i Kroatien afhænger af årstid og område:

  • Der er risiko for større oversvømmelser og jordskred i hele Kroatien hele året.
  • Der er risiko for jordskælv i hele Kroatien hele året.
  • Der er risiko for skovbrande fra juni til september i skovområder, herunder især på øerne og ved kysten.

Du bør holde dig orienteret om naturkatastrofer via de lokale medier forud for og undervejs på din rejse.

Sundhed

Kroatien har generelt set et velfungerende sundhedssystem. Vær opmærksom på, at selvom apotekerne typisk er velforsynede, forhandles al medicin, du kender hjemmefra, ikke nødvendigvis i Kroatien. Derfor anbefales det at medbringe nødvendig medicin hjemmefra i original emballage. Medbring eventuelt et medicinkort.

Lokal opførsel og skikke

I Kroatien tales der fortrinsvis kroatisk. I større byer kan der typisk også kommunikeres på både engelsk og tysk.

Straffe for kriminalitet er i visse tilfælde højere i Kroatien end i Danmark. Derudover er retssystemet langsommeligt og bureaukratisk, hvorfor retssager ofte trækker ud. Fængsler har dårligere forhold, end det kendes fra Danmark.

Vær opmærksom på, at alle typer af narkotika er strengt forbudt og kan medføre høje bøde- og fængselsstraffe.

Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort

Det blå sygesikringskort giver adgang til sundhedsvæsenet i det respektive land på lige vilkår med landets egne borgere.

I Kroatien har borgerne som udgangspunkt ret til gratis adgang til lægehjælp og hospitalsindlæggelse. Som rejsende i Kroatien med det blå sygesikringskort vil du ligeledes have adgang til dette. Medicin er for egen regning, som det kendes fra Danmark.

Ønsker du at være dækket i tilfælde af andre udgifter i forbindelse med sygdom og ulykke, skal du supplere det blå sygesikringskort med en rejseforsikring.

Rejseforsikring til Kroatien

Selvom du som turist og rejsende i Kroatien har adgang til det offentlige sundhedsvæsen via det blå sygesikringskort, kan der opstå mange øvrige uforudsete omkostninger i forbindelse med sygdom og ulykke undervejs på din rejse.

Du kan for eksempel blive så syg, at du har behov for at blive transporteret hjem før tid, eller du kan have en døende pårørende hjemme i Danmark, som du gerne vil nå at tage afsked med. Det blå sygesikringskort dækker ikke hjemrejse, men det gør en privat rejseforsikring til Kroatien.

En privat rejseforsikring dækker også en lang række øvrige forhold, afhængigt af den valgte forsikring. Du kan for eksempel få dækket dine stjålne ejendele, selvrisikoen på din lejebil, udgifter til fysioterapi, medicin og retshjælp; for at nævne et udpluk.

Når du skal vælge en rejseforsikring til Kroatien, kan du vælge mellem en enkeltrejseforsikring, der udelukkende dækker denne ene rejse, eller du kan vælge en årsrejseforsikring, der dækker alle rejser inden for et år.

Ved en årsrejseforsikring skal du vælge en geografisk dækning. Typisk kan du som minimum vælge mellem Europa og Verden. Rejser du udelukkende i Europa, kan du spare penge ved at vælge den dækning, men tager du udenfor Europa minimum én gang om året, skal du vælge en rejseforsikring, der dækker hele verden.

Nødvendige vacciner

Hvilke vacciner, der er nødvendige ved rejser til Kroatien, afhænger af rejsens varighed:

  • Rejser af op til 1 uges varighed: Stivkrampe og Difteri
  • Rejser af op til 4 ugers varighed: Stivkrampe, Difteri og Hepatitis A
  • Rejser af op til 6 måneder varighed: Stivkrampe, Difteri og Hepatitis A
  • Rejser over 6 måneders varighed: Stivkrampe, Difteri, Hepatitis A og Hepatitis B

I visse tilfælde anbefales det også at blive vaccineret imod tuberkulose. Du kan læse mere om de nødvendige vacciner til Kroatien her: rejse.ssi.dk/rejsevaccinationslande/kroatien