Rejsevejledning Grækenland

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Grækenland. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Grækenland i 2021.

Kan danske turister rejse ind i Grækenland?
Ja, som vaccineret, tidligere smittet eller med en negativ coronavirus-test

Opdateret: den 11. juni 2021. Kilde: Danmarks Ambassade i Grækenland.

Coronavirus-situationen i Grækenland

Opdateret: den 11. juni 2021

Indrejserestriktioner

Du kan frit rejse til Grækenland, uden at være underlagt karantæneregler, hvis du er færdigvaccineret. Der skal være gået minimum 14 dage efter du har modtaget dit sidste vaccinestik. De græske myndigheder accepterer det danske coronapas som dokumentation.

Du er ligeledes undtaget karantæne, hvis du kan fremvise dokumentation for du har været smittet med coronavirus inden for de seneste to til ni måneder.

Er du ikke vaccineret eller tidligere smittet, skal du fremvise en negativ PCR-test ved indrejse. Testen må maksimalt være 72 timer gammel. Børn under fem år er undtaget testkravet.

Bemærk at der foretages stikprøvekontrol ved indrejse i Grækenland. Hvis du bliver udtaget til kontrol og tester positiv, vil du blive indlogeret på et karantænehotel i 10 dage.

Det er vigtigt du udfylder en elektronisk indrejseformular senest 24 timer inden du ankommer til Grækenland. Du risikerer at blive nægtet indrejse, eller at få en bøde på 500 euro, hvis du ikke har udfyldt formularen korrekt. Du finder formularen her: travel.gov.gr

Lokale restriktioner

Der er indført natligt udgangsforbud i Grækenland mellem kl. 00.30 og 05.00. Restauranter, barer og caféer er åbne, men kun for udendørsservering.

Du kan læse mere om de lokale restriktioner hos Danmarks Ambassade i Grækenland: graekenland.um.dk/nycoronavirus-covid19-graekenland

Hvis du er i Grækenland, og har spørgsmål til coronavirus, kan du ringe til myndighedernes coronavirus-hjælpelinje. Den er åben 24 timer i døgnet. Nummeret til hjælpelinjen er (+30) 1135. Du finder mere information på: eody.gov.gr/en

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Grækenland (orange rejsevejledning). Denne vejledning kan have betydning for din rejseforsikring. Det kan du læse mere om i guiden: Sådan dækker rejseforsikringen, når Udenrigsministeriet fraråder rejser

Bemærk at rejsevejledningen til regionerne Peloponnes, Voreio Aigaio (bl.a. Chios, Lesbos og Samos), Notio Aigaio (bl.a. Kos, Naxos, Rhodos og Santorini) og Anatoliki Makedonia Thraki (bl.a. Thassos) er gule. Det betyder, du kan rejse dertil uden at skulle i karantæne, når du vender hjem til Danmark.

Der er indført følgende lovkrav, når du vender hjem fra et land/region med orange rejsevejledning:

  • Ved hjemrejse med fly skal du vise en negativ coronavirus-test inden du boarder flyet mod Danmark. Testen må maksimalt være 48 timer gammel. Ved ankomst til Danmark skal du tage en kviktest.
  • Du skal i 10 dages isolation efter indrejse (uanset svaret af din kviktest). Du kan tage en PCR-test på fjerdedagen af din hjemkomst. Er testen negativ, kan du stoppe din isolation.
  • Bemærk at du er undtaget for alle test- og isolationskrav, ved ankomst til Danmark, hvis du er færdigvaccineret eller tidligere har været smittet med coronavirus.

Dét skal du være opmærksom på ved rejser til Grækenland

Hvorfor købe en rejseforsikring til Grækenland?

Det danske Udenrigsministerium opfordrer danskere til at købe en privat rejseforsikring til Grækenland inden de rejser. Det blå EU-sygesikringskort dækker udgifter, hvis du bliver syg og skal til lægen eller på hospitalet, men en rejseforsikring dækker meget mere end det. Her er blot et lille udvalg af de dækninger din rejseforsikring kan inkludere, når du rejser til Grækenland:

  • Evakuering: Din rejseforsikring dækker udgifterne til hjemtransport, hvis Udenrigsministeriet anbefaler evakuering, som de eksempelvis gjorde under coronavirus-pandemien i 2020
  • Hjemtransport: Din rejseforsikring dækker hjemtransport i forbindelse med sygdom. Bemærk at hjemtransport aldrig er dækket af det blå EU-sygesikringskort.
  • Personlige ejendele: Du kan få erstatning fra din rejseforsikring, hvis dine personlige ejendele bliver stjålet under rejsen til Grækenland.
  • Selvrisiko ved billeje: Din rejseforsikring dækker selvrisikoen, hvis du laver skader på din udlejningsbil.
  • Bagageforsinkelse: Bliver din bagage forsinket med flyet, kan du modtage erstatning fra din rejseforsikring.
  • Privatansvar: Hvem betaler regningen hvis du kommer til at forvolde skade på andre under rejsen? Uden en rejseforsikring betaler du selv alle omkostninger for skader og eventuel retssag.

Udover at dække meget mere end det blå sygesikringskort, så inkluderer alle danske rejseforsikringer også en 24-timers alarmcentral du kan ringe til. Alarmcentralens medarbejdere er eksperter i at håndtere krisesituationer, og de kan være enormt behjælpelige, hvis du står i en presset situation i Grækenland, hvad end det drejer sig om sygdom, katastrofe eller noget helt tredje.

Kriminalitet og sikkerhed

Det generelle kriminalitetsniveau i Grækenland er lavt, og de fleste turister oplever ingen problemer på deres rejse til Grækenland. Tyveri af pas, punge og håndtasker er dog almindeligt i metroer og områder hvor der færdes mange turister, særligt i Athen.

Terrorrisiko

Det danske Udenrigsministerium vurderer risikoen for terrorangreb i Grækenland til at være middel. De seneste terrorangreb der er blevet begået i Grækenland, har været fra græske politiske ekstremistgrupper, og deres angreb har ikke været rettet mod turister. Det ændrer dog ikke på, at terrorangreb mod turister kan finde sted overalt i verden, også i Grækenland.

Hvis du vil vide mere om hvordan du skal forholde dig til den generelle terrortrussel i verden i 2021, så kan du læse Udenrigsministeriets råd omkring sikkerhed og terrorrisiko: um.dk/sikkerhed-og-terrorrisiko

Naturkatastrofer

Der er risiko for jordskælv i hele Grækenland. Det mest dødbringende jordskælv, i nyere tid, fandt sted i Athen i 1999, hvor 143 mennesker mistede livet. I sommermånederne er der også stor risiko for skovbrande i Grækenland. Skovbrande kan være meget uforudsigelige, så vær ekstra opmærksom i skovområder, hvis du kører rundt på egen hånd. På øerne Santorini og Nisyros er der risiko for vulkanudbrud.

Det græske civilforsvar har lavet udførlige instruktioner, der beskriver hvad du bør gøre, hvis du oplever jordskælv, skovbrand, vulkanudbrud mm.: www.civilprotection.gr/all-guidelines

Lokal opførsel og skikke

Der er strenge straffe for besiddelse af narkotika i Grækenland. Retssager kan være langtrukne, du risikerer at blive varetægtsfængslet mens din sag står på, og forholdene i de græske fængsler er ikke som i Danmark. Uanstændig opførsel vil heller ikke blive tolereret. Det kan give bøder og i værste tilfælde fængselsstraf.

Sundhed

Standarden af det græske sundhedsvæsen er generelt god på fastlandet, men faciliteterne på de græske øer kan være væsentlig begrænsede, og der kan være alvorlig mangel på ambulancer på nogle øer.

Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til behandling af det offentlige sundhedsvæsen i Grækenland, på lige vilkår med de græske borgere. Vær forberedt på der kan forekomme egenbetaling, og vær opmærksom på at hjemtransport aldrig er dækket af det blå sygesikringskort. Det er kun en privat rejseforsikring der dækker hjemtransport.

Nødvendige vacciner

Statens Serum Institut anbefaler alle der rejser til Grækenland at blive vaccineret mod bakteriesygdommene stivkrampe og difteri. Er du grundvaccineret mod disse to sygdomme, kan du nøjes med en revaccination en uge inden afrejse. Er du ikke grundvaccineret mod stivkrampe og difteri, anbefales det at du får to vaccinationer med en måneds mellemrum, inden afrejse. Kontakt derfor din læge eller vaccinationssted i god tid inden du rejser til Grækenland.