Rejsevejledning Spanien

Rejsevejledning Spanien

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Spanien. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Spanien i 2024.

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Spanien. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Spanien i 2024.

Kan danske turister rejse ind i Spanien?

Ja, alle coronarestriktioner er ophævet.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Rejsevejledningen til Spanien er grøn. Det betyder at Udenrigsministeriet anbefaler dig at være opmærksom og bruge din sunde fornuft, som du ville gøre i Danmark.

Opdateret: den 11. september 2023. Kilde: Danmarks Ambassade i Spanien.

Guide til indrejse i Spanien

Kriminalitet og sikkerhed

Som i mange andre europæiske storbyer, er der i de spanske storbyer som Madrid, Barcelona og Malaga risiko for taske- og tricktyveri, ligesom der er risiko for tyveri fra biler; særligt biler med udenlandske nummerplader eller biler, der skilter med at være udlejningsbiler er udsat. Vær opmærksom på dine ejendele, når du tager offentlig transport og medbring kontanter og værdifulde ejendele, når du forlader en parkeret bil. Pas og flybilletter bør aldrig opbevares i bilen.

Som i alle øvrige lande sker der indimellem røverier med voldeligt udfald. Begræns værdien af de ejendele, du medbringer; især om natten og mere øde steder. Som udgangspunkt bør du ikke stoppe på hovedveje eller følge med fremmede på rastepladser, hvis du bliver bedt om at hjælpe ved motorstop eller gjort opmærksom på, at der er noget i vejen med din bil, som vedkommende vil hjælpe dig med; det er udbredte metoder inden for tricktyveri, hvor din bil er målet.

Generelle anbefalinger i alle europæiske lande er selv at købe mad og drikkevarer, når du spiser ude samt i bylivet og at holde opsyn med disse efterfølgende for at undgå bedøvende stoffer.

Oplever du noget mistænkeligt i nærheden af en hæveautomat – eller er der øvrige personer for tæt på dig – bør du undgå at benytte automaten, da der kan være risiko for kreditkortsvindel eller røveri.

Øvrige generelle sikkerhedsanbefalinger

Du bør holde dig på sikker afstand af (selv fredelige) demonstrationer og politiske opløb. Det skyldes, at de hurtigt kan udvikle sig voldeligt; både internt og i mødet med sikkerhedsmyndighederne.

Du bør især holde dig orienteret om opløb og demonstrationer i Katalonien og storbyer som Barcelona.

Terrorrisiko

Efter terrorangrebene i august 2017 i henholdsvis Barcelona og Cambrils, hvor i alt 16 mennesker blev dræbt og adskillige såret i forbindelse med overlagte påkørsler, er terrorrisikoen fra Udenrigsministeriets side angivet som værende middel i hele Spanien.

Siden de to terrorangreb har de spanske myndigheder opgraderet deres terrorindsats; særligt på offentlige områder med mange mennesker samlet.

Fælles for hele Europa, herunder Spanien, er, at pludselige terrorangreb kan ske uden varsel; særligt ved befolkede turistattraktioner, nær myndighedsbygninger, og ved øvrige befolkede områder som trafikknudepunkter, storcentre, gågader, og så videre.

Naturkatastrofer

Naturkatastrofer i Spanien afhænger dels af område og dels af årstid:

  • Der er risiko for skovbrande i alle skovområder i Spanien i perioden juni-august, hvor temperaturerne i Spanien er på sit højeste.
  • I foråret er der risiko for oversvømmelser nær flodområder; særligt efter større skybrud.
  • I visse områder af Spanien er der risiko for mindre jordskælv; særligt på De Kanariske Øer, hvor der også er risiko for vulkanudbrud.

Planlægger du at rejse til Spanien, bør du op til afrejsen og under rejsen holde dig orienteret om naturkatastrofer. Det kan du gøre hos dit rejseselskab, via lokale medier og myndigheder eller via lokale vejrudsigter.

Sundhed

Både offentlige og private sygehus er generelt i god stand og af høj standard i Spanien. Ofte vil du have mulighed for at tale med engelsktalende personale på forespørgsel.

Lokal opførsel og skikke

Spansk er det mest udbredte sprog i Spanien. I Katalonien, Baskerlandet og Gacilien tales der også henholdsvis katalansk, baskisk og galicisk. Den yngre generation lærer engelsk som andetsprog i skolen, hvor spanierne tidligere havde fransk som andetsprog. Mange steder tales der derfor ikke engelsk.

Ved rejser til Spanien, bør du følge landets love og regler, der på visse områder kan afvige fra de danske. Besiddelse af og handel med selv mindre mængder af narkotika kan medføre store fængselsstraffe. Ligesom det er ulovligt at fotografere militære anlæg og sikkerhedsmyndigheder.

Bliver du involveret i en domssag, kan du blive påkrævet at blive i Spanien, indtil der er faldet dom. Systemet i Spanien er kendt for at være bureaukratisk og langsommeligt.

”Langsommeligt” er desuden et ord, der kendes fra mange andre områder i Spanien. For eksempel kan du godt risikere, at håndværkeren ikke kommer til aftalt tid, fordi han ikke lige nåede det (og ikke nødvendigvis giver besked om det), og at den lokale butik eller restaurant vælger at holde lukket af private årsager.

Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort

Det blå sygesikringskort giver dig adgang til sundhedsbehandling på lige vilkår med spanierne, herunder for eksempel lægebesøg og indlæggelse på offentligt hospital. Det blå sygesikringskort dækker ikke indlæggelse på privathospital, ej heller privat behandling. Hjemtransport er heller ikke dækket af det blå sygesikringskort, uanset årsagen.

Akut nødvendig tandlægebehandling er dækket af det blå sygesikringskort.

Danmark er ét af de lande i EU, der har det bedste sundheds- og velfærdssystem. Det betyder samtidig, at vi i Danmark har den mindste selvbetaling. Du må derfor som udgangspunkt regne med delvis selvbetaling af behandling og medicin, når du rejser i udlandet.

Du bør altid have en privat rejseforsikring som supplement til det blå EU-sygesikringskort. Det er den eneste måde helt at undgå udgifter i forbindelse med sygdom, ulykke og mistede personlige ejendele.

Rejseforsikring til Spanien

Det blå sygesikringskort dækker dig kun på lige vilkår med de spanske borgere i forhold til sundhed. For at få dækket eventuel selvbetaling i forbindelse med lægehjælp, hospitalsindlæggelse og medicin, samt være dækket på øvrige områder som for eksempel hjemrejse og privat behandling, bortkommen bagage, tyveri af private ejendele eller selvrisikoer ved for eksempel billeje, bør du tegne en privat rejseforsikring til Spanien.

Din private rejseforsikring til Spanien køber du hos et rejseforsikringsselskab. Du kan typisk vælge mellem enkeltrejseforsikring og årsrejseforsikringer, men skal du for eksempel til Spanien på rundrejse eller på forretningsrejse, har nogle rejseforsikringsselskaber også helt særlige rejseforsikringer, der dækker netop din type rejse.

Enkeltrejseforsikringen dækker denne ene rejse til Spanien. Årsrejseforsikringen dækker alle årlige rejser inden for et givent område (Verden eller Europa).

For at være sikker på ikke at stå med en stor ekstra udgift, når du rejser til Spanien, bør du købe en rejseforsikring. På den måde er du sikret at få betalt din hjemrejse, hvis den bliver nødvendig i forbindelse med sygdom eller dødsfald, ligesom du er sikret at få erstattet stjålne eller bortkomne ejendele.

Nødvendige vacciner

Uanset længden på din rejse til Spanien, anbefales det, at du er vaccineret imod stivkrampe og difteri. Du kan læse mere om dine rejsevaccinationer til Spanien her: rejse.ssi.dk/rejsevaccinationslande/spanien