De bedste ungdomsbøger om rejser

2. oktober 2023

Rejser kan være en kilde til eventyr, selvudvikling og forståelse for verden omkring os.

For unge læsere kan bøger, der fokuserer på rejser, være en særlig indgang til at forstå og navigere i den større verden. Her er en liste over nogle af de bedste ungdomsbøger (som lydbøger), der handler om at rejse.

1. “Hobbitten” af J.R.R. Tolkien

Selvom “Hobbitten” ofte klassificeres som en fantasyroman, handler det fundamentalt om en rejse. Bilbo Sækker’s eventyrlige færd fra hans komfortable hule i Hobbitlejen til den fjerne Ensomme Bjerg for at konfrontere dragen Smaug er en klassisk fortælling om mod, venskab og opdagelse.

2. “Den mystiske hat” af Louis Sachar

Dette er en spændende historie om Stanley Yelnats, en ung dreng, der bliver sendt til et ungdomsfængsel i ørkenen og ender med at grave huller hver dag. Men disse huller og den ørken, de befinder sig i, gemmer på gamle familiehemmeligheder og skatte. En rejse både fysisk og følelsesmæssigt.

3. “Papertowns” af John Green

Hovedpersonen, Quentin, begiver sig ud på en spontan roadtrip med sine venner for at finde sin barndomskærlighed, Margo, som er forsvundet. Bogen udforsker temaer om identitet, kærlighed og de illusioner, vi skaber omkring de mennesker, vi tror, vi kender.

4. “Rejsen til Månen” af Jules Verne

Denne sci-fi klassiker tager læserne med på en utrolig rejse fra jorden til månen. Det er en spændende fortælling om eventyr og opdagelse, der stimulerer fantasien og vækker undren over det ukendte.

5. “Vandrende skygger” af Maureen Johnson

Denne roman tager læserne med til Paris, hvor hovedpersonen Ellie, en ung pige, drager på en uventet rejse for at finde sin brors mystiske forsvinden. Historien blander elementer af mystik, romantik og spænding og giver et indblik i den skønhed og kompleksitet, der findes i den menneskelige oplevelse.

6. “Den uendelige historie” af Michael Ende

Bastian, en ung dreng, støder på en gammel bog med titlen “Den uendelige historie”. Mens han læser, opdager han, at han er en del af fortællingen og begynder en episk rejse i landet Fantasia. Det er en dybtgående fortælling om mod, tab og selverkendelse.

7. “Alaska” af Anna Woltz

Hovedpersonen Parker drager på en livsændrende rejse til Alaska for at finde sin forsvundne far. Mens hun konfronterer de rå og ofte farlige elementer i vildmarken, opdager hun også en dybere forbindelse til naturen og sig selv.

8. “Vejene” af John Steinbeck

Selvom denne bog ikke er skrevet specifikt til unge læsere, har dens tematik og historiefortælling resoneret med mange teenagere. Det er en skildring af en familie, der rejser fra Oklahoma til Californien under Dust Bowl-krisen, en rejse fyldt med håb, desperation og menneskelig udholdenhed.

9. “Elena Vanishes” af Jennifer E. Smith

Elena, en ung pige, beslutter sig for at tage på en solorejse gennem Europa efter gymnasiet. På sin vej møder hun nye venner, oplever kulturer og lærer mere om sig selv, end hun nogensinde havde forestillet sig.

10. “Den lange vej hjem” af Saroo Brierley

Baseret på en sand historie, fortæller denne bog om Saroo, en indisk dreng, der bliver adskilt fra sin familie og ender tusindvis af kilometer væk hjemmefra. Efter mange år og med hjælp fra teknologi forsøger han at finde vej tilbage til sin barndomsby.

Rejser, uanset om de er virkelige eller fiktive, giver os en mulighed for at udforske, lære og vokse. Disse bøger er blot et lille udvalg af de mange inspirerende fortællinger, der venter på unge læsere, der er ivrige efter at tage ud i verden – om så kun gennem siderne i en bog.